Erp voor iedereen, overal? Innoveer met apps!

Richard Scheper - Visma Software

Richard Scheper – Visma Software

Tegenwoordig kan alles mobiel, zelfs erp (enterprise resource planning). Met apps als verlengstuk van de bedrijfssystemen wordt het leven een stuk gemakkelijker.

Daar kan ik uit eigen ervaring over spreken, want als manager bij een internationaal bedrijf ben ik veel onderweg en heb ik niet altijd een pc of laptop binnen handbereik. Dat laatste geldt natuurlijk voor veel meer mensen, in verschillende functies en in diverse organisaties.

Neem magazijnmedewerkers. De tijd dat er in elke hoek van een magazijn een pc stond, is voorbij. Met een tablet in de hand en een slimme app kan een magazijnmedewerker tegenwoordig alles doen wat hij moet doen. Zo kan hij checken of alles wat op de inkooporder staat ook daadwerkelijk is geleverd; zonder heen-en-weergeloop en zonder het gebruik van papier. Een voordeel is bovendien dat hij niet het hele, vaak complexe erp-systeem in hoeft om gegevens op te zoeken. De app biedt hem precies de informatie die hij nodig heeft om zijn specifieke taken uit te voeren op een snelle en eenvoudige manier.

Een app biedt precies de informatie die een medewerker nodig heeft om specifieke taken uit te voeren op een snelle en eenvoudige manier

Onkosten direct in de app

Voor mijzelf is het bijvoorbeeld ontzettend handig dat ik onderweg allerlei zaken kan regelen via apps op mijn smartphone. Bijvoorbeeld mijn onkostendeclaraties. Als ik op reis ben hoef ik niet alle bonnetjes te verzamelen en achteraf in te dienen. Daarvoor heb ik een app. Ik vul direct het bedrag van de taxi- of hotelrekening in, neem een foto en sla alles op. Een kind kan de was doen! En heb ik een momentje over tussen de bedrijven door, dan gebruik ik mijn tijd goed door bijvoorbeeld op mijn mobiele telefoon inkoop- of verkoopfacturen te accorderen.

Informed decisions on the fly

Maar het belang van apps gaat veel verder dan gemak voor individuele medewerkers en efficiënte bedrijfsprocessen. Voor een bedrijf is het ook van vitaal belang om snel en goed geïnformeerd beslissingen te kunnen nemen. Ook als ik niet op kantoor ben, wil ik bijvoorbeeld kunnen zien wat de verkoopresultaten zijn en hoe het met de cashflow staat. Tegenwoordig kan ik met een app de prachtigste dashboards op mijn telefoon krijgen, die me precies vertellen wat ik wil en moet weten.

Het belang van apps gaat veel verder dan gemak voor individuele medewerkers en efficiënte bedrijfsprocessen

Flexibel werken

Tot slot is er nog een aspect dat we niet mogen vergeten als we het over de voordelen van mobiele bedrijfsapps hebben. Dat heeft alles te maken met wat we in goed Nederlands de ‘work-life balance’ noemen. Als mensen bij ons bedrijf komen solliciteren, krijgen we steeds vaker de vraag of ze ook flexibel kunnen werken. En daar zullen we niet uniek in zijn. Zeker jongere medewerkers, de zogenaamde ‘Generatie Y’, vinden het de normaalste zaak van de wereld. Dus ook wie talent in huis wil halen en houden, doet er goed aan te innoveren met apps.

Over de auteur

Richard Scheper is commercieel directeur small and medium enterprises bij Visma Software

Dit blogartikel werd gepubliceerd op de site van De Ondernemer: inspiratieblog voor zzp’ers en mkb’ers.