Spring naar de hoofdtekst

5 vragen aan Hans Graichen van Graichen Financial

Vanuit zijn kantoor in Den Haag beheert Hans de administraties van diverse lokale klanten

Zuid-Afrika

Na jaren gewerkt te hebben als financieel manager bij diverse internationale bedrijven, besloot Hans Graichen tien jaar geleden om zijn eigen administratiekantoor in Den Haag te beginnen, Graichen Financial. Vanuit zijn kantoor aan huis beheert hij de administraties van diverse lokale klanten, waaronder de kwartaalboekhouding, jaarafsluiting, -rekening en belastingen.

1. Wat houdt u momenteel zakelijk het meest bezig?

In mijn werk heb ik veel te maken met Zuid-Afrikaanse expats en hun belastingzaken. Ik ben zelf namelijk opgegroeid in Zuid-Afrika. Mijn klanten (én vrienden) onderhoud ik dan ook graag in hun eigen taal, het Afrikaans. Mijn werk draait veelal om de cultuur van Zuid-Afrika en is verweven met mijn privéleven. Zo ontvang ik nieuwe cliënten in een restaurant in het Haagse bos (een van mijn vaste klanten) waar op mijn verzoek de Zuid-Afrikaanse vlag mag pronken.

2. Wat zou er moeten veranderen in uw sector?

De accountancysector heeft een grijs en grauw imago, maar eenpitters als ik geven de sector mijns inziens meer kleur. Mensen die op zoek gaan naar een financiële dienstverlener zouden daarom moeten aankloppen bij een kleine zelfstandige voor persoonlijk advies. Grote kantoren kunnen veel werk aan en werken met vaste protocollen, maar deze protocollen zijn vaak onpersoonlijk en maken van de klant een nummer.

3. Waar bent u op zakelijk gebied het meest trots op en wat had u beter anders kunnen doen?

Het feit dat mijn financiële pakket mijzelf goed ontzorgt, maakt dat ik ook mijn klanten goed kan ontzorgen. Zo bedien ik mijn lokale klanten ‘gewoon’ op de fiets, iets wat symbool staat voor mijn werkwijze: cliënten op persoonlijke wijze bedienen. Ik bezoek ze thuis om de cijfers te bespreken. Naast het feit dat ik werk met software van Visma ben ik namelijk nog echt van de oude stempel.

4. Met wie zou u wel eens rond de tafel willen en waarom?

Ik heb veel te maken met de problematiek van ‘kennismaking met de Nederlandse belastingwetten’ die Zuid-Afrikaanse expats ondervinden. Daarom zou ik graag eens met iemand met doorgewinterde kennis over dit onderwerp willen spreken, iemand van De Belastingdienst of een fiscaal expert. Gewoon met een kopje koffie erbij.

5. Hebt u nog een goed advies voor uw collega-ondernemers?

Heb persoonlijke aandacht voor cliënten! Zij willen ontzorgd worden en bij mij zullen ze dat merken ook. Zo organiseer ik graag een Zuid-Afrikaanse ‘braai’ (barbecue) en maak ik Zuid-Afrikaanse fudge. Mijn klanten zijn hier gek op!

Populairst