AccountView Support - Algemeen

Melding: 'Een andere gebruiker bewerkt administratie'

U wilt met meerdere personen in dezelfde administratie werken. U hebt hiervoor een netwerklicentie. Een tweede gebruiker wil in de administratie gaan werken maar krijgt de melding: 'Een andere gebruiker bewerkt administratie'.

Verklaring

Als u met meerdere gebruikers in één administratie wilt werken, en u bent in het bezit van een netwerklicentie, dan moet de administratie voor netwerkgebruik worden ingesteld. Standaard staat een nieuw aangemaakte administratie in stand-alone modus, wat inhoudt dat maar één gebruiker in deze administratie kan werken. Als u de administratie instelt voor netwerkgebruik, kunnen meerdere gebruikers gelijktijdig in de administratie werken.

Oplossing

Om de administratie voor netwerkgebruik in te stellen gaat u als volgt te werk:

  1. Zorg eerst dat alle gebruikers uit de administratie zijn uitgelogd. Gebruikers kunnen zijn:
    • medewerkers
    • koppelingen tussen andere software en AccountView of
    • Windows services (bijvoorbeeld de AccountView Communication Service)

    Er zijn twee manieren om te controleren wie er zijn ingelogd:

    1. Ga in AccountView naar het venster Document > Stamgegevens Programma > Ingelogde gebruikers. Hier kunt u zien welke gebruikersnamen in welke administratie vanuit welk werkstation en vanaf wanneer zijn ingelogd. Zo kunt u nagaan welke personen u moet vragen om uit te loggen. In een Business-uitvoering met de module Uitgebreide toegangsbeveiliging II kunt u via het venster Systeemberichten (Document Stamgegevens systeem > Systeemberichten) regelen dat gebruikers AccountView afsluiten.
    2. Wanneer er koppelingen actief zijn met andere applicaties kan het voorkomen dat deze niet vermeld worden in de lijst ingelogde gebruikers. In dat geval stopt u zelf de koppeling indien deze lokaal draait, of vraagt u uw systeembeheerder om deze te stoppen. De beheerder kan eventueel nagaan via de server of er nog bestanden van AccountView geopend zijn en kan deze ook afsluiten indien nodig.
  2. Kies de opdracht Bestand > Administraties om het scherm Administraties op te vragen.
  3. Zet de selectiebalk op de administratie die u wilt instellen voor netwerkgebruik.
  4. Kies de opdracht Bewerken > Netwerk / stand-alone. U komt nu weer in het scherm Administraties. De administratie is nu gelijktijdig te gebruiken door meerdere gebruikers.

Meer informatie

Raadpleeg het hoofdstuk Administraties uit uw financiële handleiding voor meer informatie over administratie-instellingen.